Odpowiedź forum utworzona
-
AutorWpisy
-
Dodka111Członek
Powiedział że postawa oczywiście prosta. Mam oddychać przeponą, a jeżeli mam problemy z nabraniem dużej ilości powietrza, powinnam robić jakby takie półkole biodrami (podobno pomaga). Ustnik ma być oparty o dolną wargę, bo górna ma drgać. Język za zębami (jak w przysłowiu) Usta zaciśnięte w wąską linie, (tylko to ma wychodzić samo więc mam się na tym nie skupiać za bardzo). Górna wargę mam jakby zawijać pod spód. hmmm… no i narazie mam trenować na samym ustniku (żeby dobrze układać usta). Nie wiem dlaczego, ale jak komuś powiem ze będę grała na waltorni (a u mnie to sie rozeszło szybciej niż ja wróciłam do domu po przesłuchaniu), zawsze reagują śmiechem… a przecież jest to taki piękny instrument… Jedynie chłopaki z orkiestry byli bardzo ciekawi jak to „działa”. To chyba na tyle… No i oczywiście ze muszę bardzo dużo trenować (co staram sie czynić)
Dodka111Członekmam 14 lat. Na razie dyrygent pokazał mi jak mam stać, oddychać i składać usta. Ale przeczytałam na różnych forach, ze to już zdecydowanie za późno 🙁
Dodka111CzłonekNa flecie grałam w podstawówce. Wiem ze na to potrzeba miesięcy/lat, ale chciałam już zacząć, bo wtedy łatwiej poszłoby mi na zajęciach. Dyrygent będzie mógł mi poświęcić jakieś 15-20 min na każdych zajęciach, bo nie tylko ja się uczę grać. Ćwiczyłam trochę w domu i już jako tako udaje mi sie wydobyć w miarę długi dźwięk (wiem mniej więcej jak składać usta). teraz staram sie dojść jakoś go gamy, ale mam problemy, bo jestem praworęczna. Liczyłam na jakieś wskazówki osób, które już dawno zaczęły swoją przygodę z tym pięknym instrumentem. A podobno na wszystko można mieć własny patent. Wiec jeżeli „odkryliście” coś, dzięki czemu szybciej lub efektowniej nauczyliście się grać, napiszcie.
Dodka111CzłonekWitam. Właśnie się zalogowałam:) dzisiaj dostałam waltornie i zaczynam naukę w piątek… wszyscy piszą, że jest to bardzo trudny instrument i boje się, ze nie dam rady… 🙁 może udzielicie mi paru wskazówek jak zacząć naukę (wiem ze najpierw muszę się nauczyć wydobywać dźwięk itp. ale jak to zrobić?)
-
AutorWpisy