ja mam wydanie pwm Arbana i tam jest w drugim tomie na poczatku 100 iles tam cwiczen na bieglosc palcow hehe plątaniny straszne w srednim rejestrze. Poza tym na stronce Yamahy są filmiki i tam jeden z gosci mowi o bieglosci palców. Np. zacheca podczas odpoczynków aby poprostu sobie palcować coś np. c, d, e, f, g, f, e, d, c, a potem od cis i tak do gory, albo chromatyke palcowac sobie, albo gamy dźwięk po dźwięku. tak na prawdę to w dużej mierze siła sugestii i takie głupie przyzwyczajenia nasze ze np. gama Cis dur jest trudna jak chodzi o paluchy. Ten gosc mowi wlasnie o tym i wyjasnia to na zasadzie takiego malego doswiadczenia hehe ja to zrobilem. Podszedlem do mamy i poprostu jej przed oczami przepalcowalem powoli game C-dur, potem game Cis-dur i zapytalem jej ktore wedlug niej uklad paclów wizulanie jest trudniejszy? Powiedziala ze ten od gamy C-dur (oczywiscie nie mowilem jej ze to gamy ani nic). Tak na serio nie ma trudniejszych czy latwiejszych gam itp…są tylko takie w których sobie gramy pierdoły, rozgrywamy się albo gramy jakies ulubione wprawki i dlatego sie potem wydaje ze cis moll to jest kosmos. trzeba wszystko systematycznie cwiczyc na przyklad w przerwach palcując sobie cos konkretnego. A jak cos juz jest w glowie ulozone to potem predkosc sama przychodzi…ja na przyklad gamke f dur smigam jak glupi hehehe