Re: Klasyka dla jazzowego muzyka

coolman
Participant

Witaj Marcinie,
Myślę, że Tomasz Stańko powinien odpowiedziec na Twoje pytanie co do porównania tego co usłyczałeś z tym czego Cie uczą w szkole:) Ja nie czuję sie kompetentny i nie śmiałbym wypowiadać się w sprawie muzyki Tomasz Stańki. Jest wspaniałym trębaczem Jazzowym i chylę czoło…:) jeżeli podobał Ci sie koncert Tomasza Stańki to myslę , że o to chodziło.

Jeżeli zaś chodzi o moje osobiste odczucia względem klasyki:
Trzeba rozdzielić troszaczkę kwestię na sprawy warsztatowe i na wykonywanie muzyki klasycznej.
Jeżeli chodzi o sprawy warsztatowe to uważam , że klasyka z rozrywką idą w parze- zadęcie , oddech sprawy techniczne- gamy , pasaże i inne to żeczy bez których trębacz zarówno rozrywkowy jak i klasyczny nie poradzą sobie. Róznice pojawiają się w późniejszym etapie- kiedy zaczynamy wykonywac konkretne utwory lub brac udzial w koncertach klasychnych lub jazzowych. W tym mijscu należałoby się opowiedziec po jednej ze stron. Raczej nie realne jest połączenie tych charakterystyk na dobrym poziomie.U mnie przeważyło zamiłowanie do Big-Bandów , improwizacji i wszystkiego co wiąże się z Jazzem i muzyką rozrywkową.Tak jest do tej pory.Nie zmienia to faktu , że często powracam do ćwiczeń staccato, pasaży i innych ćwiczen z lat liceum muzycznego.To są bardzo ważne lata w edukacji trębacza i dlatego powracam do nich żeby uzupełnić braki:)

Jeżeli chodzi zaś o utwory klasyczne- lubie słuchać i podziwiam trębaczy klasycznych i nie próbuje ich naśladować:) To są inne muzyczne klimaty a ja wybrałem Jazz choć częściej gram muzykę rozrywkową.Gdyby jednak była możliwość grałbym jak najczęściej Jazz 🙂

Uwaga: Przeglądając stronę akceptujesz naszą Politykę Prywatności BRASSerwis.pl 2001 - 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?