dodam jeszcze tylko tyle który kapelmistrz , ma większą satysfakcje z tego co robi ? ten który zaprosi sobie zawodowych muzyków czy ten który uczy dzieci gry od podstaw? Jakież było moje zdziwienie gdy dowiedziałem się że 20 letni puzonista z Trynczy gra na tym instrumencie już 12 lat , czyli zaczynał wtedy kiedy ten instrument był większy od niego.
Dochodze do takiego wniosku , czy zamiast ładować kase w muzyków którz jeżdżą z orkiestrami jedynie za pieniądze , i to od większego grania ( bo przecież na byle jakim festynie nie zagrają)nie przeznaczyć tych pieniędzy na nauke młodych muzyków , tak jak robią to w Trynczy
Wiem również że ta młodzież ma napewno dużą satysfakcje z tego co robią , a robią to dlatego że po prostu to lubią .
Dodam jeszcze że kłutnie na temat która orkiestra będzie miała więcej muzyków zawodowych nie ma sensu , ponieważ zawsze tak było jest i będzie że orkiestry które mają więcej kasy będą podpierać się muzykami zawodowymi , jak mówi moj kolega
„…. każdy orze jak może….”
pozdrawiam , i życze wszystkiego najlepszego wszystkim orkiestrom biorącym udział w przeglądzie w Krynicy