Re: szkoła na trąbke

mactr
Członek

Witam!

Arban – szkoła, która zawiera w sobie chyba większość zagadnień warsztatowych, w końcu jest ona wzorem dla wielu współczesnych autorów podobnych wydawnictw.

Jakiś czas temu pozytywnie zaskoczyła mnie 3-częściowa szkółka Sandovala, której autor opiera się na dokonaniach Arbana, ale sam też proponuje wiele naprawdę ciekawych i oryginalnych ćwiczonek.
Nie mam środkowej części, która zapewne jest najbardziej odpowiednia dla średniozaawansowanych trębaczy. Część pierwsza to absolutne podstawy, a cześć trzecia to już w większości rzeźnia wymagająca całkiem sporych umiejętnosći. Niemniej polecam ostatnią część – Arturek postarał się, aby zawrzeć w niej prawie wszystkie zaawansowane techniczne zagadnienia – od ponadoktawowych przedęć, poprzez trening pojedynczego, podwójnego, potrójnego staccata, do ciekawych ćwiczonek artykulacyjnych.
Do każdego zeszytu dołączona jest „dołująca”:) płytka, na której Master prezentuje poprawne wersje wybranych ćwiczeń – po przesłuchaniu jej możemy sobie np. uzmysłowić, że nasze podwójne staccato nie jest niczym szczególnym, bo Arturek taką „prędkość” osiąga pojedynczym i to jeszcze grając „spicato” :).
Szkółka trudna (przynajmniej dla mnie), ale na pewno otwiera oczy, zwraca uwagi na braki i wytycza nowe celu w technicznym treningu.

Pozdrawiam!

Uwaga: Przeglądając stronę akceptujesz naszą Politykę Prywatności BRASSerwis.pl 2001 - 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?