Witam!
Do konserwacji wentyli obrotowych zalecane są dwie oliwki o bardzo rzadkiej konsystencji; stosowana do wewnątrz wentyla i druga mniej rzadka, którą smarujemy osie wentyla.
Stosujemy oliwki z napisem rotor lub rotary najlepiej tej samej firmy, zaopatrzone w igłę, ktora ułatwia dozowanie.
Wewnetrzne smarowanie wentyla polega na wstrzyknięciu kilku kropel oliwki poprzez rurkę, do której mocujemy suwak i rurkę krąglika. Podczas smarowania poruszamy wentylem w celu rozprowadzenia oliwki po powierzchni wentyla.
Oś dolną smarujemy po odkręceniu nakrętki dolnej, oś górną w pozycji pionowej, poruszając wentylem.
Przy codziennym używaniu instrumentu,wentyl samrujemy przynajmniej raz w tygodniu.
Instrument przpłukiwać niezbyt gorącą wodą z szarym mydłem.
Wykluczamy detergenty i wszelkie płyny do mycia naczyń.
Nie polecam samodzielnego demontażu wentyla,nieprawidłowy montaż,przy użyciu niewłaściwych narzędzi możę spowodować uszkodzenie i nieszczelność wentyla.
Co 1.5-2 lata należy przeprowadzić konserwację w specialistycznym warsztacie.
Pozdrawiam
Ryszard Kowalczyk