Waltorniści w polskich orkiestrach [Waltornia - Edukacja - problemy, porady] - BRASSerwis.pl - Portal dęciaków
Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:   1 Anonimowi

Z trÄ…bki na waltorniÄ™ :/
WysÅ‚ano: 2007/1/24 13:59  #1
trebacz
Znawca tematów...
Informacje o użytkowniku
Czy jak ktoś dobrze gra na trąbce i przestanie grać na trąbce, a zacznie na waltorni to będzie też dobry. Waltornia jest przecież mniej sołowym instrumentem.

Re: Z trÄ…bki na waltorniÄ™ :/
WysÅ‚ano: 2007/1/24 20:48  #2
Horn
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Witam. Problem jest w ustniku ,układzie ust i prawidłowej postawie. Trzeba by się przyzwyczaić do tego. U mnie w szkole muzycznej był taki jeden co przeniósł się z trąbki na waltornie. Na początku bardzo było słychać trąbke w waltorni i miał dźwięk początkującego ale już po roku było lepiej. Niestety skończył grać i trudno powiedzieć na tym etapie w którym był czy byłby z niego dobry waltornista. Napewno nauka na waltorni po przejściu z innego instrumentu pójdzie szybciej ale to i tak jest prawie jakby od początku. Ja nie przeniósłbym się na żaden instrument, waltornia jest zbyt fajna .
Pozdrawiam

Narzêdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

WysÅ‚ano: 2007/1/25 14:54  #3
mateusz
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
moj profesor na poczatku grał na trąbce (ale nie wiem ile, chyba dosyć krótko), a potem przeniósł się na waltornię i naprawdę gra bardzo dobrze.

na waltorni gra sie dużo inaczej niż na trąbce. trzeba się przyzwyczaić do tego, że wszystkie dźwięki naturalne są bardzo blisko siebie i do tego, że skala jest 2 razy większa

WysÅ‚ano: 2007/1/28 21:13  #4
billu
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
to tak jakbyś zapytał, czy siatkarz będzie dobrym koszykarzem ;]
moze i bedzie, zależy od predyspozycji:) alę myśle ze nie powinno być problemu większego! powodzenia

WysÅ‚ano: 2007/2/8 22:51  #5
EXPERT
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Co ma znaczyc slowo "przestanie" grac?
Waltornia jest mniej solowym instrumentem?
Chlopie, jak Ci na trabce nie szlo - to waltorni NIE RUSZYSZ!!!

Ale znam swietnego trebacza, (do dzis gra na trabce) kiedy bral moja waltornie mial przepiekny dzwiek oraz skale chyba do f3.
HAHAHA smialismy sie, ze przez kilka godzin, a potem pojawialy sie pewne (typowe dla waltorni) problemy.
Pozdrawiam!

WysÅ‚ano: 2007/2/9 13:54  #6
trebacz
Znawca tematów...
Informacje o użytkowniku
Sorry tam miało być ''siłowym'' :), a wogóle to nie chce przenieść się na waltornię, tylko tak się pytałem. Dzięki za odpowiedzi :)

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...