PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:
1 Anonimowi

Kiedy używacie rogu B, a kiedy F?
Wysłano: 2006/7/27 17:55 #1
Miasto Poznań
Grupa:
Zarejestrowani użytkownicy
Poziom: 2; EXP : 38 HP : 0 / 34 MP : 4 / 601
|
No właśnie. Mnie od początku mój profesor uczył tylko i wyłącznie na B waltorni, a na F kazał mi grać tylko te dźwięki, których na B nie da się wydobyć (Fis-c) i g pod pięciolinią, żeby nie używać równocześnie pierwszego wentyla z trzecim, dla lepszej intonacji. Mówił też (po ok 3 latach nauki), że w zasadzie powinno się zaczynać na F waltorni, bo potem jest łatwiej na B, ale ja zawsze tylko i wyłącznie ćwiczyłem na B rogu. Dopiero od niedawna zacząłem ćwiczyć na F rogu i zadęcie mam teraz jakby "lżejsze", czyli wiem już, że ćwiczenia na F rogu dużo dają.
Wiem, że na zachodzie gra się według systemu opisanego w książce "The Art of French Horn Playing" Farkasa, czyli w zasadzie używa się tylko rogu F z wyjątkiem dźwięków powyżej a1 lub c2 (bo na B są pewniejsze). Mój profesor powiedział, że rzeczywiście to jest lepszy sposób ze względu na intonację. Farkas pisze, że dźwięki grane na F rogu mają bardziej "waltorniowe" brzmienie. Chciałem zapytać jakiego sposobu Wy używacie i jeśli używacie głównie F rogu, to czy według Was jest to rzeczywiście lepszy sposób? Czy wystarczy wykonywać niektóre ćwiczenia na F rogu dla lżejszego zadęcia na B rogu i na B rogu grać?
|
|
|

Re: Kiedy używacie rogu B, a kiedy F?
Wysłano: 2006/8/4 22:47 #2
Miasto Południowa Polska
Grupa:
Poziom: 1; EXP : 47 HP : 0 / 11 MP : 2 / 224
|
W moim przypadku było podobnie; na F grałem tylko te najniższe dźwięki i g i fis małe. Tak było przez szkołę i studia. dopiero kiedy zdobyłem podręcznik Farkasa zacząłem doceniać róg F. po pierwsze do rozegrania - różne przedęcia wg. przykładów; a w grze orkiestrowej staram się grać aż do g1 na rogu F a wyższe dźwięki na B. tak lepiej stroi - na B niższe dźwięki chcą być za wysoko;; poza tym rog F ma lepszy "power"
|

Odpowiedź: Kiedy używacie rogu B, a kiedy F?
Wysłano: 2008/9/21 10:12 #3
Miasto Koronowo
Grupa:
Poziom: 1; EXP : 21 HP : 0 / 5 MP : 1 / 53
|
Ja cały czas gram na F, i uważam, że jest to najlepszy sposób. Do początkowej nauki może być też dobry róg o stroju Es. Ale jednak F ma zawsze lepsze brzmienie :P
|
|
|

Wysłano: 2009/7/30 18:07 #4
Miasto Bielsko Biala
Grupa:
Poziom: 1; EXP : 10 HP : 0 / 2 MP : 1 / 20
|
JA PEFERUJE GRAC DO G1 NA F ROGU A POWZEJ NA B
|
|
|

Wysłano: 2009/8/3 18:39 #5
Miasto Koło
Grupa:
Poziom: 1; EXP : 10 HP : 0 / 2 MP : 1 / 19
|
Ja gram na stroju F i B zależy tylko od łatwiejszej kombinacji palców
|
|
|

Wysłano: 2009/8/6 15:05 #6
Grupa:
Poziom: 3; EXP : 83 HP : 0 / 70 MP : 8 / 865
|
Profesjonalni waltorniści używają rogu B zamiennie z rogiem F. W Stanach Zjednoczonych rogu F używa się jeszcze w oktawie razkreślnej. My używamy raczej rogu B w tej oktawie z wyjątkiem fis i g z powodów jakie przytoczył mój przedmówca.
Korzystanie z rogu F ma wiele zalet. Poza kwestią intonacji mamy do wyboru inną barwę / brzmienie tego samego dźwięku co może być przydatne np. w orkiestrze oraz inne palcowanie co może być przydatne przy bardziej skompikowanych fragmentach utworu.
Ponadto dysponując rogiem z wysokim F bądź ES (np. waltornia potrójna) możemy wykorzystać go również do zadań opisanych powyżej co dodatkowo zwiększa wachlarz naszych możliwości.
|
|
|

Wysłano: 2009/10/11 23:24 #7
Miasto luebeck
Grupa:
Poziom: 1; EXP : 47 HP : 0 / 11 MP : 2 / 80
|
w usa graja na f rogach w oktawie razkreslnej ale to tez zalezy od budowy instrumentow takich jak np conn i innych przez nich uzywanych. na ich instrumentach rog b w skali od g-g1 jest za wysoki. oczywiscie mozna uzywaz dowolnych kombinacji od tego sa te mozliwosci w instrumentach. szukac w ktorym miejscu wychodzi lepiej na rogu F w ktorych na b. trzeba probowac roznych sposobow grania.
|
|
|

|
Ostatnie posty
|
Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...
|
|