rogi naturalne [Waltornia - Instrumenty, ustniki , tłumiki] - BRASSerwis.pl - Portal dęciaków
Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:   1 Anonimowi

(1) 2 3 »

rogi naturalne
WysÅ‚ano: 2006/7/23 16:54  #1
mateusz
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Witam!

Czy ktoś z Was próbował kiedyś grać na rogu naturalnym?

W Polsce chyba ciężko spotkać taki instrument, co?

Narzêdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Re: rogi naturalne
WysÅ‚ano: 2006/7/24 12:48  #2
Horn
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Kiedyś próbowałem i muszę przyznać, że trudno się używa ręki zamiast wentyla ale to kwestia ćwiczeń. Dźwiękowo jest trochę lepszy od wentylowego. Raczej trudno jest spotkać w Polsce ten instrument, a tym bardziej kupić go. Widziałem kilka razy na niemieckim eBayu aukcje z tymi rogami, kosztowały powyżej 1000 euro.

WysÅ‚ano: 2006/7/26 23:14  #3
anonimowy_anonimowy
Jak byłem w USA to tam każdy student ma taki róg naturalny z uczelni i ma zarówno lekcje na noramlnym i naturalnym. Mają nawet specjalne szkoły na ten rodzaj intsrumentu, gdzie pokazane jest jak bardzo zatykać czarę aby uzyskac odpowiedni dźwięk. Np. 2/3, 4/5. Trochę to skomplikowane, ale z tego co mówili to lubią na tym grać. Sam próbwoałem i stwierdzam, że na dłuższą metę to jest bardzo dobry sposób ćwiczenia. Po dokładnym wyćwiczeniu na takim rogu koncertów Mozarta, zagranie ich na wentylowej waltornii nie powinno stanowić żadnego problemu. Co do brzmienia, wydaje mi się, że jest ono takie mniej "alikotowate", ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia
pzdr

WysÅ‚ano: 2006/7/27 17:26  #4
mateusz
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
w zasadzie na wentylowej waltorni też da się grać tak jak na naturalnej.
W jakimś małym mieście na Mazurach są warsztaty muzyki dawnej i prof. Stencel prowadzi zajęcia na rogu naturalnym. Nie wiecie czy te warsztaty są dla licealistów czy raczej dla studentów akademii muzycznych?

WysÅ‚ano: 2006/7/28 13:26  #5
Horn
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Najlepiej wyślij maila i się zapytaj ale najpierw popatrz na cenę.

WysÅ‚ano: 2006/7/28 15:06  #6
anonimowy_anonimowy
widziałem, widziałem.

w sumie nic dziwnego skoro w Polsce raczej takich rzeczy siÄ™ nie organizuje.

WysÅ‚ano: 2006/8/2 17:08  #7
Blues
Wie co i jak
Informacje o użytkowniku
Tak sobie czytam i zastanawiam się, czy dobrze mi się wydaje, że na rogu naturalnym można było (i można) uzyskać pełną skalę chromatyczną, tylko przez manipulacje przy czarze??

WysÅ‚ano: 2006/8/3 9:47  #8
Horn
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Tak, można uzyskać pełną skalę chromatyczną poprzez wsunięcie ręki do dźwięcznika. W zależności jak głęboko wsuniesz rękę możesz obniżać dźwięk o półtonu, cały ton lub półtora tonu. Kiedyś tak grano jak jeszcze nie wynaleźli wentyli.

WysÅ‚ano: 2006/8/3 10:38  #9
Blues
Wie co i jak
Informacje o użytkowniku
No to spoko, fajny bajer, ale mam jeszcze 3 pytanka:

1. co z dźwiękami naturalnymi, które trzeba obniżyć o więcej niż półtora tonu??

2. Jak się gra na normalnej, współczesnej waltorni, to też się wkłada rękę w czarę, właściwie to po co i jak się to odbija na wysokości dźwięku(w porównaniu np. z pustą czarą)??

3. Nie wiecie czy z trąbkami naturalnymi też tak sobie radzono??

WysÅ‚ano: 2006/8/3 16:45  #10
mateusz
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
W koncertach Mozarta (a np. w jego czasach grało się na naturalnych rogach) nie ma tych dźwięków. Można je wydobyć tak, jak na trąbce wydobywa się dźwięki pedałowe poniżej fis, a tych dźwięków się raczej w utworach nie stosuje.

Teraz rękę w czarze trzyma się dla zmiany barwy i intonacji. Np. jak zawiesisz sobie czarę na zewnętrznej części dłoni, tak, że będzie mocno otwarta, barwa jest bardzo jasna, a jak obrócisz rękę o prawie 180 stopni, tak, że wylot czary bardziej zasłonisz, dźwięk jest dużo ciemniejszy i jakby zduszony. Dobrze to jest opisane w książce Farkasa "The Art of French Horn Playing", ale niestety wszystko jest po angielsku.
Poza tym dzięki ręce w czarze gra się dźwięki zatkane.
Po prostu grajac z ręką w czarze masz większą kontrolę nad dźwiękiem.

Kilka razy widziałem, jak ktoś gra bez ręki w czarze, ale nie wiem czemu. To byli raczej początkujący waltorniści. Jak dla mnie to to jest taki element gry, który trzeba od początku odpowiednio i bardzo precyzyjnie ustawiać, bo można nabrać złych nawyków i np. zgina się palce, albo w ogóle źle się trzyma tą rękę. Niektórzy myślą, że do czary wkłada się pięść, a to kompletna bzdura.

Co do trÄ…bek naturalnych, to nie wiem, bo siÄ™ nie znam.
Kiedyś widziałem na Mezzo, jak jeden facet grał na trąbce z dziurkami, a nie wentylami. To był jakiś barokowy utwór. Pierwszy raz coś takiego widziałem. Strasznie wysoko grał.

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...