Re: Oliwki do tłoków [Trąbka - Akcesoria] - BRASSerwis.pl - Portal dęciaków
Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:   1 Anonimowi

(1) 2 3 4 5 »

Oliwki do tłoków
WysÅ‚ano: 2006/5/21 12:44  #1
Student
Nie może się oderwać od forum
Informacje o użytkowniku
Hej

Zastanawiam się, czy zetkneliście się z oliwką do której macie absolutne przekonanie i oraz która sprawia, że tłoki w waszych trąbkach chodzą szybciej niż tłoki w w bolidach formuły 1-szej :)

Ja osobiście używałem kilku oliwek przez ostatnie parę lat i z żadnej tak do końca nie bylem zadowolony. Nie dawno smarowałem Holtonem ale po godzinie czasu trzeba było znowu smarować tłoczki. Teraz przeszedłem na FAST'a i jestem zachwycony tą oliwką.

Jakie macie zdanie o oliwkach i co preferujecie? Oczywiśćie dużo zależy od samego instrumentu ale....

"Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe i szczere...
Szczere i prawdziwe słowa nie zawsze są piękne..."
Narzêdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Re: Oliwki do tłoków
WysÅ‚ano: 2006/5/21 14:07  #2
Blues
Wie co i jak
Informacje o użytkowniku
Z mojego nikłego doświadczenia wynika, że oliwki generalnie niewiele się od siebie różnią. Chociaż może faktycznie zależy w jaki instrument się je wlewa , bo ja na przykład mam trąbkę, która chyba jeszcze pamięta czasy przedwojenne(a przynajmniej tak wygląda ) i nie mam problemów typu docieranie się tłoków...
W zasadzie, to chyba dla każdego instrumentu inna oliwka jest dobra.

Ale do rzeczy: ja miałem styczność tylko z trzema oliwkami:
pierwsza, to była jakaś tania oliwka, której nazwy już nie pamiętam, ale nie było to nic specjalnego. Dość długo na tym jechałem(bo tylko to było w sklepie ) i często kupowałem nową, bo szybko się kończyła...
Kiedyś sobie kupiłem (nie w moim zabitym dechami mieście oczywiście) Olejek Conn'a. byłem z niego zadowolony, jest on o ile dobrze pamiętam trochę gęstszy od innych oliwek i mi przynajmniej starczył na długi czas.
Ostatnio kożystam z Yamachy(teraz to jest w sklepie ), ale całe szczęście służy ona mojej trąbce i to dość dobrze.

A tak trochę poza tematem, to nie wiecie ile kosztuje przesyłka jak się kupuje u zygmunta oliwkę??
A jeszcze propo zygmunta, co sÄ…dzicie o tym:

http://www.music-concept.pl/product_i ... Path/21_86/products_id/84

WysÅ‚ano: 2006/5/21 15:11  #3
K.Sandoval
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Ja osobiście używam oliwki FAST i jest ona rewelacyjna! Tłoki chodzą świetnie. Chodź do starych trąbek może być trochę za rzadka. Ale u mnie jest super. Oliwka ta ma jednak jedną wadę. W Polsce jest strasznie droga. Kosztuje ok. 30 zł, a USA można ją kupić za 3$ !!! Ale i tak polecam ją wszystkim!

WysÅ‚ano: 2006/5/21 16:16  #4
mactr
Informacje o użytkowniku
Witam!

La Tromba i długo, długo nic. :)

Yamaha, Bach i Getzen jakoś się nie popisały...

Pozdrawiam!

WysÅ‚ano: 2006/5/21 16:29  #5
Adam
Moderator
Informacje o użytkowniku
Fast zdecydowanie.

Kiedyś kupiłem La Trombe ale zapach, który wydziela (hmm banany? ) Jakoś mi nie odpowiada.

Fast nie "śmierdzi" ; dość rzadka więc w starszych instrumentach może już tak dobrze nie działać, w Schilke spisuje się doskonale.

A tak żartem:
Pewnie jak dodam że oliwka poprawia barwe, skale i intonacje to popyt na nią wzrośnie o 150%
- oczywiście to żart

WysÅ‚ano: 2006/5/21 17:06  #6
hinaski
Wie co i jak
Informacje o użytkowniku
Zwykła La Tromba rzeczywiście ma dość mocny charakterystyczny zapach, natomiast T2 tej firmy ma mniejszy i ładodniejszy zapach i co chyba najważniejsze ma świetne właściwości jezdne. Jest rzadsza od zwykłej la tromby dzieki czemu tłoki smigają. Polecam sobie i innym...
pozdrawiam

WysÅ‚ano: 2006/5/21 17:12  #7
Student
Informacje o użytkowniku

No właśnie La Tromba... kiedyś "nieopatrznie" kupiłem tą oliwkę ale... tak intensywny smród jaki wydzielała ( też słyszałem, że ma ona zapach bananowy....chyba starych bananów) był nie do zniesienia dla mojej rodziny nie wspomne już o tym, jak grając w orkiestrze nikt nie chciał przedemną siedzieć i to wcale nie dlatego, że grałem głośno
Słyszałem, też o oliwkach o zapchu truskawek, brzoskwiń itp. spotkaliście się z czymś takim?

"Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe i szczere...
Szczere i prawdziwe słowa nie zawsze są piękne..."

WysÅ‚ano: 2006/5/21 19:22  #8
Debosch
Informacje o użytkowniku
Osobiście stosuje T2 La Tromby - bije yamahe na głowe.
Ja tego nie czuje, ale moja mama mówi, że nie za ładnie pachnie.
Ale bananów to wcale nie przypomina - jeżeli juz to raczej nie sa to banany Chiquita ;)
Zresztą jak chcecie mieć ładniejszy zapach to czy nie wystarczy dodać kilka kropel perfum? Śmieszny pomysł - jak wypróbuje to napisze ^^

WysÅ‚ano: 2006/5/21 20:45  #9
Radekss
Informacje o użytkowniku
Nie chce powielac wypowiedzi innych ale powiedziec musze ze mi zapach la tromby nie przeszkadza :D:D:D nie wiem czy pogodze sie z moja innoscia :P

chce wszystkich ostrzec.(zaznaczam ze to moje osobiste zdanie... :):) ) niegdy juz nie kupie bacha !!!! jest wstretna i kosztuje za duzo. Sobie pomysle ze la trombe mam za 16 a bacha za okolo 30 to mnie sciska ( sknerus jeden!!!!)

takze drodzy trebacze uwazajcie !!!

hmmmmmm ahh te banany :D

yyyyy nawet lubie banany nie tylko czikity :P

WysÅ‚ano: 2006/5/21 21:52  #10
mactr
Informacje o użytkowniku
Witam!

Eeee, La Tromba wcale nie wali bananami, ona w ogóle chyba nie wydziela żadnego zapachu. Nie wiem co wy z tymi trąbkami robicie (ja w swoją tylko dmucham)
Nawiasem mówiąc, ostatnio zabrakło mi oliwki i musiałem ratować się jakimś paskudnym Adidasem (znaczy perfumami :)). Kurczę, jak wtedy mi pompki śmigały, a jak trąba przyciągała koleżanki z orkiestry (a może to moja gra je tak przyciągała , chociaż wątpię :)).

Pozdrawiam!

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...