Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

Przeglądający temat:   1 Anonimowi

Wysoki rejestr - kwestia wyćwiczenia?? Czy predyspozycji??
Wysłano: 2009/7/8 0:27  #1
De-eR
Czasami coś napiszę
Informacje o użytkowniku
Witam Panie Sebastianie!
Już nie będę powielał słów kolegów odnośnie Pana gry - SZACUNEK ZA KAŻDY WYKON!!!
Natrafiłem na Pana szkołę na 3 roku studiów (klasyka). Codzienna praktyka tych ćwiczeń pozwoliła mi zdobyć kondycję, wzmocnić dźwięk no i elastyczność warg. Grałem je bez względu czy grało się "dobrze" czy też "źle". Łączyłem je z ćwiczeniami z Arbana, potem Schlossberga i Spauldinga - zaglądałem też do innych metod, ale głównie na tych skupiłem swoją uwagę. Nurtuje mnie natomiast problem ... Grając Pana szkołę nie mogłem przekroczyć bariery c3 - dmuchałem, a zanikały wibracje i dźwięk się załamywał. Nigdy też nie potrafiłem brzmiąco i pewnie radzić sobie powyżej c3. Nawet jeśli podczas rozgrywania grałem w skali od małego fis do f3 to podczas grania pewny byłem do c3. Jak zatem wyćwiczyć tzw. górki?? Pewnie często Pan słyszy to pytanie... Chyba, że to kwestia przykładu?? Ale skoro brzmi w pełnej skali, to powyżej chyba też powinno?? Szukam odpowiedzi i stąd pytam :) Będę wdzięczny za pomoc :) POzdrawiam,
Damian

Narzdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Odpowiedź: Wysoki rejestr - kwestia wyćwiczenia?? Czy predyspozycji??
Wysłano: 2009/7/9 0:03  #2
coolman
Artysta
Informacje o użytkowniku
Witaj,
cieszę się ,że trochę pomogło Ci ćwiczenie "WARMING UP":)
Zrozumiałem z Twojego postu , że grając na ustniku grasz do f3 a na trąbce nie możesz... ? czy tak? jeśli tak to jest to dośc dziwne... z reguły jest odwrotnie.Tak czy inaczej cos jest nie tak jak byc powinno...ciężko jest na odległość ocenic jaki jest problem.Oczywiście jedni maja większe predyspozycje a inni mniejsze ale wszystko jest do wyćwiczenia:) Pytanie jak bardzo przeszkadza Ci ta niedogodność w codziennym graniu- mam na myśli studia itd.
Jeśli masz z tym duży problem to jeśli miałbym Ci pomóc muszę Cię posłuchac i zdiagnozowac problem.

Wysłano: 2009/7/9 9:46  #3
De-eR
Czasami coś napiszę
Informacje o użytkowniku
Witam serdecznie :) dzięki za odpowiedź :)
Otóż jest tak, że zwykle rozgrywam się na ustniku raczej w średnicy i niskim rejestrze (do kilku minut). To, że się odezwie f3 to już na trąbce - niestety nie jest to regułą, że ten dźwięk odpali. Studia skończyłem w tym roku. Stąd mam więcej czasu na poszukiwania rozwiązania problemu ze skalą. Jak pisałem do c3 działa - a powyżej to już zależy - czasem jest do es3, czasem do d3, czasem samo syk słychać pomimo tego, że powietrze jest podane. Takie moje zmartwienie...
Chciałbym zatem rozszerzyć skalę :) Wiadoma rzecz :) :D
Widziałem w postach, że będzie Pan wykładał w Poznaniu. Myślę, że gdy rok akademicki się zacznie, a czas Panu pozwoli, to będę próbował na jakąś lekcję się udać :D
Póki co Warming up i Schlossberg to moja codzienna praca :D Jak coś się ruszy będę pisał. Gdyby też na okres wakacji miałby Pan jakieś ćwiczonka na myśli - proszę o wskazówki :)
Pozdrawiam serdecznie :):):)

Narzdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Wysłano: 2009/7/25 11:32  #4
coolman
Artysta
Informacje o użytkowniku
No to się troche wyjaśniło:)
Spróbuj , tak jak opisuje w ćwiczeniach "Warming Up", rozgrywać się na ustniku najpierw w dół a później w górę i w obydwu przypadkach tak daleko jak potrafisz ( dopóki utrzymuje się soczyste brzminie),bardzo systematycznie.Na pewno poczujesz poprawę.Oczywiście zapraszam do Poznania lub do Zielonki:)
pozdrawiam
Seb

Wysłano: 2009/7/27 11:11  #5
De-eR
Czasami coś napiszę
Informacje o użytkowniku
Fajnie fajnie :) dzięki za odpowiedź :) Już zapowiadam się na lekcję :) Najprawdopodobniej myślę, że w POznaniu :)
POzdrawiam,
Damian

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Fora autorskie

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...