PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:
1 Anonimowi

1C <--> 1 1/4C ???
Wysłano: 2009/6/4 23:42 #1
mactr Nie może się oderwać od forum 
Miasto Żary
Grupa:
Zarejestrowani użytkownicy
Poziom: 16; EXP : 17 HP : 0 / 379 MP : 99 / 6797
|
Cześć po latach! :)
Gram w tej chwili na Bachu 1C i wszytko jest ok, ale ogólnie to wiadro zaczyna już zabierać mi pewne ilośći wkładanej energii i myślę o przesiadce na coś minimalnie płytszego, mniejszego itd. (na 1D już grałem długi czas i jest trochę za płytki jednak). Ponieważ nie chcę zmieniać rozmiarów kielicha, to zostaje na "Jedynce", i dobrze, żeby nowy ustnik to był też Bach (dobra rzecz i tania, a i łatwiej porównać ze starym :).
Kto wie czym tak naprawdę różni się 1C od 1 1/4C?
W oficjalnym katalogu możemy przeczytać:
1C* Medium 17.00 mm Medium wide (rim). Large diameter, medium cup – good for all-around use.
11⁄4C Medium 17.00 mm Medium wide (rim). Large cup for powerful trumpeters. Compact tone of great carrying power.
Może ja nie umiem czytać, ale jakąś tam różnicę pomiędzy nimi ukazuję tylko końcowe podsumowanie. Tylko też co z tego, skoro określenia typu "carrying power" możemy wsadzić między inne slogany reklamowe. :) Można się sugerować krążącymi opiniami, że 1 to wiadro dla samobójców, a 1 1/4 to bardzo popularny ustnik, wygodny, uniwersalny itd. Ale to żadne konkrety. Niestety nie mam teraz dostępu do 1 1/4, a nie chcę kupować w ciemno.
Podejrzewam (w sumie można być tego pewnym), że różnice leżą w "architekturze" (mądre słowo :)) kielicha, ale gdzie dokładnie?
Czy ktoś z Was miał do czynienia z obydwoma tymi modelami i jakie mogą być realne odczucia porównując oba te ustniki?
Dzięki, pozdro!
PS Sory za takie "szkolne" pytania ;)
|
|

Odpowiedź: 1C <--> 1 1/4C ???
Wysłano: 2009/6/5 6:54 #2
Miasto Trójmiasto
Grupa:
admin Redaktorzy
Poziom: 18; EXP : 90 HP : 0 / 447 MP : 137 / 9570
|
Mactr, www.kanstul.net = "Mouthpiece Comparator" w dolnym prawym rogu. Po załadowaniu się nowej strony w Menu A wybierasz B1C a w Menu B po prawej stronie B1 1/4C. Wizualnie ujrzysz różnice. Nieco inny rant, troszkę inny kociołek etc. Życzę owocnej lektury 
|
|
|

Odp: 1C <--> 1 1/4C ???
Wysłano: 2010/9/17 17:28 #3
Miasto Płock
Grupa:
Zarejestrowani użytkownicy
Poziom: 3; EXP : 83 HP : 0 / 70 MP : 8 / 1381
|
Osobiście gram na 1 1/4. Czuć różnicę w wielkości po przyłożeniu :)
|
|
|

|
Ostatnie posty
|
Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...
|
|