Alexander czy Paxman...? [Waltornia - Instrumenty, ustniki , tłumiki] - BRASSerwis.pl - Portal dęciaków
Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:   1 Anonimowi

(1) 2 »

Alexander czy Paxman...?
WysÅ‚ano: 2005/5/12 20:04  #1
anonimowy_anonimowy
Kto grał na obydwu markach i jakie odczucia? Ja dostrzegam różnice w brzmieniu, alex wydaje i się lepszy do grania orkiestrowego, ale chyba do muzyki kameralnej i grania solowego paxman jest jednak bardziej uniwerslany... Jak myślicie?

Kamil

Narzêdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Re: Alexander czy Paxman...?
WysÅ‚ano: 2005/5/12 23:25  #2
anonimowy_anonimowy
Fiblandia 2002
Foto z meczu piłki nożnej pracownicy aleander kontra pracownicy paxman...;)

3:1 dla alexa...

WysÅ‚ano: 2005/6/3 22:19  #3
anonimowy_anonimowy
Ja mialem dokladnie odwrotne uczucie. Alex ma lagodniejszy dzwiek do solo. A na paxmanie mozna tak łojic:) Gralem ostatnio na paxie podwojnym i na potrojnym i jest to najlepsza waltonia na jakiej gralem...ale do orkiestry. Chociaz na 103jce tez nie jest zle. CIezko zdecydowac. Pozd HK

WysÅ‚ano: 2006/5/4 11:31  #4
Yah
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Obydwie firjmy produkują cięzki instrumenty o pięknej barwie a ja proponuje Nowe modele Hoeyrów w łśnie kupiłem nową waltornie model 6802 mówię wam doskonały instrument warto sprawdzić
Pozdr. Yah

WysÅ‚ano: 2006/8/7 23:12  #5
morfeusz
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
O ile mi wiadomo...(a wiadomo mi dobrze) ...to alexandry sa najlepsze do orkiestrowki...pare razy stykalem sie z ta marka...i mam znakomite odczucia...uwazam ze to jak nie najlepszy to jeden z lepszych producentow waltorni na swiecie...
A co do paxmana nie wypowiem sie bo za bardzo nie mam sie czym pochwalic...ale podobno sa to waltornie stworzone do kameralu...

WysÅ‚ano: 2006/8/30 10:12  #6
Yah
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
W operze bydgoskiej, jakiś czas temu zakupiono partie 4 Paxmanów, podobno z początku nie były to zbyt dobre instrumenty, dopiero po dluuuższym czasie nabrały pełnego brzmienia i wybmagały sporo trudu :( Uważam , że to cięzkie instrumenty i napewno nadają się do orkiestry ale niestety ... po pewnym czasie:)

WysÅ‚ano: 2006/12/29 21:47  #7
morfeusz
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Po prostu trzeba je albo dluzej albo obficiej rozgrywac...
Ale brzmia niezle (nawet nowe)...no a wiadomo im dluzej sie gra i (im bardziej sie kocha) to sie instrument odwdziecza...:):)

WysÅ‚ano: 2007/2/8 22:56  #8
EXPERT
Nowy gość
Informacje o użytkowniku

Musze powiedziec, ze straszne BZDURY piszesz anonimowy kolego!!!

Od kiedy Pax mialby byc bardziej uniwersalny niz Alexander?
O uniwersalnosci waltorni swiadczy jej uzytkownik! Tylko i wylacznie. (ale milo, ze dostrzegasz roznice w brzmieniu)
Jest odwrotnie niz myslisz. Domuzyki kameralnej zdecydowanie bardziej nadaje sie Alex, mieksze, bardziej subtelne brzmienie, natomiast Paxman, mawieksza czare szybciej rozszerzajaca sie co czyni z niego instr.bardziej przydatny w muzyce symf.szczegolnie w DUZYCH ORK.SYMF.(co nie wyklucza, ze grajac na Alexandrze w duzym skladzie bedziesz mial jakies problemy. Ja wyprobowalem sporo Alexow i Paxmanow w zyciu, wiec zaufaj mi.
Pozdrawiam!

WysÅ‚ano: 2007/2/15 2:44  #9
ryszard
Wie co i jak
Informacje o użytkowniku
Uniwersalność czy też umiejętności grającego to podstawa, tymniemniej na efekt końcowy składa się wiele czynników i słusznie kolega podjął w tym miejscu temat wyboru instrumentu.

Brzmienie jego zależy nie tylko bowiem od techniki grającego ale również chociażby od stopu metali z jakiego jest wykonany instrument, jego budowy, ustnika a nawet jak niektórzy uważają lakieru, który ponoć wpływa na brzmienie (do czego ja jestem raczej sceptyczny). Dostrzeżenie różnic w brzmieniu nie jest zatem sprawą trudną więc nie wiem skąd więc to przekorne założenie Expercie że nikt poza Tobą tego nie dostrzega.

W mojej karierze miałem okazję grać na różnych modelach alexandrów i paxmanów oraz słuchać sekcji waltorni wielu czołowych orkiestr i nie zgodzę się aby paxman był przydatny bardziej w muzyce symfonicznej. Grając w sekcji, gdy słuchałem kolegów grających na paxmanach byłem mile zaskoczony. Ciepła szlachetna barwa, niemalże idealna intonacja oraz dobre brzmienie w całej skali dynamicznej. Niestety z daleka brzmi to już troszkę inaczej. Instrumenty te nie rezonują w ekstremalnych dynamikach (zwłaszcza ff) tak dobrze jak te z fabryki alexandra i choćby miały zamontowaną największą czarę to jak usiądziesz w ostatnim rzędzie sali na 3000 osób to się o tym przekonasz.

Co do alexandrów to nie wiem czy słyszałeś kiedyś niemiecką orkiestrę z A klasy i sekcje waltorni na alexach w symfoni Mahlera lub Brucknera. Zgoda to jest delikatne i subtelne brzmienie wtedy kiedy trzeba, ale jak zagrają fortissimo to przebijają się ponad całą orkiestrę z olbrzymią łatwością. Jeśli chodzi o muzykę kameralną to również się nadają, może nawet bardziej model 1103, 503 niż popularna stotrójka no i ze stopu yellow brass.

Alexander czy Paxman...?
WysÅ‚ano: 2007/2/16 7:53  #10
EXPERT
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Witam Ryszardzie!
Mam nieodparte wrazenie, iz piszemy o tym samym.
Uwazam, ze dobrym sposobem na sprawdzenie, ktory instrument nam odpowiada jest zrobienie nagrania z proby lub koncertu
(nie jest mozliwe jednoczesne siedzenie w ostatnim rzedzie sali koncert.i obiektywne sluchanie oraz granie).
Ja osobiscie nagrywalem pare lat temu jedna z symf.G.Mahlera na Alexandrze 103, Gold brass i musze powiedziec, iz bylem mile zaskoczony gdy sluchalem nagran z poszczegolnych sesji.
A z drugiej strony ...pare lat pozniej przesiadlem sie na Holtona (w poszukiwaniu tego "ciemnego,glebokiego i skoncentrowanego" dzwieku) i rowniez grajac w orkiestrze bylem bardzo zadowolony. Teraz znow wrocilem do Alexa, tyle, ze yellow brass i bardzo sie ciesze! W pelni doceniam mozliwosci i walory brzmieniowe.
Tak wiec - proponuje kazdemu, kto nie moze sie zdecydowac
(a mialby taka mozliwosc) przeprowadzic taka probe i samemu ("na chlodno") ocenic wszystkie walory danego modelu, danej firmy.
Pozdrawiam!

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...