Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

Przeglądający temat:   1 Anonimowi

(1) 2 »

ustniki
Wysłano: 2008/7/9 13:49  #1
Łukasz-Francja
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Witam, mam pytanie odnośnie ustników... Chciałbym sie dowiedzieć wszystko na temat ustników czyli:
Co zależy od grubości rant? I jego zaokrąglenia?
Czym się róznią ustniki V od zwykłych..
Byłby wdzięczny z pomoc....

Narzdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Re: ustniki
Wysłano: 2008/7/9 22:50  #2
tofik
Moderator
Informacje o użytkowniku
im grubszy rant tym usta *przynajmniej moje) mniej się męczą i rant mniej się wrzyna w usta grającego...to samo jest z zaokrągleniem...im mniejsze tym bardziej się wrzyna...ustniki V różnią się od ustników U (normalnych) kształtem kielicha, który w obu przypadkach wygląda tak jak litera kształtu. V mają ciemniejsze i głebsze brzmienie

Odpowiedź: ustniki
Wysłano: 2008/9/4 14:45  #3
piotrtrębacz
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
ustnik jest bardzo ważny, ale nie ma co sie zbytnio rozwlekac nad ustnikiem. ważne, aby cwiczyć nie ustnik do ust, ale usta do ustnika sie dopasowują. Ćwiczyć i koniec

Wysłano: 2008/9/5 21:55  #4
matibla
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Jak masz płytki ustnik to łatwiej grać górę, al tracisz wtdy na barwie. Głębsze ustniki mają pełniejszy i bardziej wygładzony dźwięk. Przynajmiej ja tak to odczułem po zmianie ustnika.

Wysłano: 2008/9/25 14:48  #5
Arkadiusz88
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Ja mam zdezelowany ustnik z odpryskami niklu i zastanawiam się nad kupnem nowego lub posrebrzeniu tego. Nie wiem jednak czy nie powinienem wybrać innego modelu niż 7c.
Może ktoś wie jak samemu dopasować sobie ustnik do ust?

Wysłano: 2008/9/25 17:21  #6
Adasss
Wie co i jak
Informacje o użytkowniku
Jesli masz zamiar kupic nowy ustnik to nie rob tego przyslowiowo na pale, bo to nic nie da. Ustnik musi byc dopasowany do ust. Przez pierwsze 2 lata gralem na ustniku Yamaha 11B4, teraz gram na Vincent Bach 3c. Jest odrobine wiekszy od starego ustnika. Grajac na starym po 1,5 roku stwierdzilem ze czas na nowy ustnik poniewaz moje usta poprostu sie w nim juz nie mieszcza, gra stala sie meczaca.

P.S Nie pisze polskich znakow poniewaz nie mam polskiego Windows'a.

JESTEM UPLOADEREM, JESLI CHCESZ JAKIS PLIK TO PISZ

Wysłano: 2009/1/16 20:54  #7
krystano
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Właśnie od niedawna mam BACHA 3c, i jak kolega grałem na 11B4. Usta się mniej męczą.

Wysłano: 2009/1/17 19:11  #8
fuoco
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
płytki ustnik - łatwa góra,głęboki ustnik - piękny dół lecz trudna góra. Wszystko zależy od kondycji trębacza i dobrego rozegrania.

Wysłano: 2009/1/27 16:57  #9
mattheo
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
mama pytanie gram na ustniku STOMVI 1c czy to dobry ustnik

Wysłano: 2009/3/15 22:31  #10
TopSecret
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Ponoć tak ;)

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Fora autorskie

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...