Oddech permanentny - cwiczenia [Puzon - Edukacja - problemy, porady] - BRASSerwis.pl - Portal dęciaków
Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:   1 Anonimowi

Oddech permanentny - cwiczenia
WysÅ‚ano: 2008/4/22 14:02  #1
puzon_wawa
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Czy ktos zna cwiczenia lub strone z opisem oddechu permanentnego?
Mysle ze mogloby to zinteresowac wiecej osob. Wiem ze na trabce mozna to zrobic bardzo plynnie, ale co z puzonem i waltornia?

Edytowany przez admin dnia 27-07-2008 18:21:29
Reason:
Narzêdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Re: Oddech permanentny - cwiczenia
WysÅ‚ano: 2008/4/22 15:47  #2
piotras_90
Znawca tematów...
Informacje o użytkowniku
http://www.speedyshare.com/229520505.html

To chyba wystarczy jako źródło teorii.

Wydaje mi się, że takie rzeczy jak oddech permanentny lepiej "ćwiczyć w praktyce" w dodatku z nauczycielem, niż samemu. To tak jakby w pokoju, uczyć się z książki...pływania

Z tego co wiem, można stosować tą technikę również podczas gry na innych blaszakach-nie tylko trąbce.

Pozdrawiam!

WysÅ‚ano: 2008/4/22 21:13  #3
okoLoko
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
ten plik rozwiazuje moje problemy na razie tylko teoretycznie, bo jak bedzie w praktyce to sie okaze
dzieki

WysÅ‚ano: 2008/4/23 0:46  #4
Radekss
Nie może się oderwać od forum
Informacje o użytkowniku
Jezeli chodzi o puzon czy waltornie rzecz ma sie podobnie. Wydaje mi sie ze ciut innaczej wyglada to na puzonie chociaz teoria jest ta sama .. .wszytsko kwestia zrozumienia i dokladnego przestudiowania...

również w początkach korzystałem z lektury podanej wyżej...
ważne jest zakończenie a poza tym pomogło mi też uświadonienie sobie co to jest niski srodkowy i wysoki oddech:)

Po doglebnym teoretycznym zrozumieniu tematu latwo przejsc do praktyki polecam cwiczenia ze slomką i szklanką wody. Rezcz w tym by wdmuchiwac powietrze do szklanki z woda tak aby nie przestaly wydobywac sie bąbelki, czyt. zeby byla ciągłość w dmuchaniu.

"Oddech permanentny z pewnością nie powinien być postrzegany jako środek na wszelkie problemy oddechowe spotykane w graniu na instrumentach dętych. W swych początkach może spowodować nawet więcej problemów, niż rozwiązać, ponieważ instrumentalista musi stawić czoła pytaniu o jego muzyczne użycie. Wszystko wynagradza jednak fakt, że instrumentalista dęty jest w stanie przedstawić muzyczną frazę tak, jak inni muzycy, nie będąc ograniczonym przez wielkość jednego oddechu."

powowdzenia!

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...