PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:
1 Anonimowi

Oddech permanentny - cwiczenia
Wysłano: 2008/4/22 14:02 #1
Miasto Warszawa
Grupa:
Zarejestrowani użytkownicy
Poziom: 4; EXP : 76 HP : 0 / 94 MP : 12 / 1280
|
Czy ktos zna cwiczenia lub strone z opisem oddechu permanentnego? Mysle ze mogloby to zinteresowac wiecej osob. Wiem ze na trabce mozna to zrobic bardzo plynnie, ale co z puzonem i waltornia?
Edytowany przez admin dnia 27-07-2008 18:21:29 Reason:
|
|
|

Re: Oddech permanentny - cwiczenia
Wysłano: 2008/4/22 15:47 #2
Miasto Golub-Dobrzyń / Toruń
Grupa:
Poziom: 6; EXP : 27 HP : 0 / 131 MP : 18 / 1777
|
http://www.speedyshare.com/229520505.html To chyba wystarczy jako źródło teorii. Wydaje mi się, że takie rzeczy jak oddech permanentny lepiej "ćwiczyć w praktyce" w dodatku z nauczycielem, niż samemu. To tak jakby w pokoju, uczyć się z książki...pływania Z tego co wiem, można stosować tą technikę również podczas gry na innych blaszakach-nie tylko trąbce. Pozdrawiam!
|
|
|

Wysłano: 2008/4/22 21:13 #3
Miasto blu blee
Grupa:
Poziom: 2; EXP : 74 HP : 0 / 43 MP : 5 / 524
|
ten plik rozwiazuje moje problemy na razie tylko teoretycznie, bo jak bedzie w praktyce to sie okaze dzieki
|
|
|

Wysłano: 2008/4/23 0:46 #4
Radekss Nie może się oderwać od forum 
Miasto Poznań
Grupa:
Poziom: 11; EXP : 90 HP : 0 / 272 MP : 55 / 4828
|
Jezeli chodzi o puzon czy waltornie rzecz ma sie podobnie. Wydaje mi sie ze ciut innaczej wyglada to na puzonie chociaz teoria jest ta sama .. .wszytsko kwestia zrozumienia i dokladnego przestudiowania...
również w początkach korzystałem z lektury podanej wyżej... ważne jest zakończenie a poza tym pomogło mi też uświadonienie sobie co to jest niski srodkowy i wysoki oddech:)
Po doglebnym teoretycznym zrozumieniu tematu latwo przejsc do praktyki polecam cwiczenia ze slomką i szklanką wody. Rezcz w tym by wdmuchiwac powietrze do szklanki z woda tak aby nie przestaly wydobywac sie bąbelki, czyt. zeby byla ciągłość w dmuchaniu.
"Oddech permanentny z pewnością nie powinien być postrzegany jako środek na wszelkie problemy oddechowe spotykane w graniu na instrumentach dętych. W swych początkach może spowodować nawet więcej problemów, niż rozwiązać, ponieważ instrumentalista musi stawić czoła pytaniu o jego muzyczne użycie. Wszystko wynagradza jednak fakt, że instrumentalista dęty jest w stanie przedstawić muzyczną frazę tak, jak inni muzycy, nie będąc ograniczonym przez wielkość jednego oddechu."
powowdzenia!
|
|
|

|
Ostatnie posty
|
Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...
|
|