oddychanie [ Coolman - forum artysty] - BRASSerwis.pl - Portal dęciaków
Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:   1 Anonimowi

(1) 2 »

oddychanie
WysÅ‚ano: 2007/7/11 10:22  #1
jarenty
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Jestem Jarek.... Sledze Pana w wielu programach muzycznych, festiwalach... duzo o Panu slyszalem np. od Pama Murakowskiego, Majewskiego, w Tym tygodniu bede mial konsultacje z Panem Wojtasikiem... che Pana zapytac o sposob w jaki Pan bierze powietrze, niedawno mialem konusltacje z Profesorem Stanislawem dziewiorem, on kazal brac powietrze na cala klatke piersiowa, nie trzynac powietrza na samej przeponie. Zauwarzylem na nagraniu, gdzie Pan proboje trabke xeno, ze Pan bierze gleboki oddech, na co pan go bierze... 1przepona 2przepona i klatka piersiowa.... prosze o odpowiedz i chcialbym Pana cwiczenia na trabke.... nie wiem jak je mogekupic..

Narzêdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Re: oddychanie
WysÅ‚ano: 2007/7/11 17:33  #2
arek72
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Witam cię. Najpierw napisz do kogo ten tekst jest kierowany ( pewnie do Sebastiana Sołdrzyńskiego ?? ) Jak mogę ci doradzić to bierz oddech naturalnie a nie tak jak piszesz trzymać na przeponie. To stara szkoła. Tutaj już był ten temat poruszany 1000 razy i każdy powie ci co innego, ale przepona jest to mięsień odpowiadający za wdech a nie wydech. To nie worek napełniający się podczas wdechu. Jesteś po takich konsultacjach więc nie jesteś początkującym trębaczem co ?? Sam musisz do tego dojść. Ktoś może ci tylko zasugerować ale cała praca należy do ciebie. Pozdrawiam serdecznie.

Re: oddychanie
WysÅ‚ano: 2007/7/22 1:35  #3
coolman
Artysta
Informacje o użytkowniku
Witam, w końcu mam chilke żeby odpowedzieć:) byłem mocno zajęty więc przepraszam wszystkich za milczenie:)
Jeżeli chodzi o oddech to myślę , że najlepiej możnaby to wytłumaczyć spotykając się na żywo. Ciężko słowami opiac poprawny oddech.ale spróbuję:) Przepona jest jedynie mięśniem który pomaga wytworzyć ciśnienie naciskając na płuca.Więc powitrze nabieramy do płuc a prepona najpierw odsuwa się ( przy wdechu ) a później naciska na płuca przy wydechu. Krótko mówiąc mięsień płuc jest zbyt słaby by wytworzyć odpowiednie ciśnienie przy wydechu i pomaga mu przy tym przepona:) Należy odsunąć przeponę aby całe i to ważne całe płuca ( prof Dziewior ma rację ) zostały wypełnione wdchanym powietrzem a następnie wydychać powietrze z płuc z odpowiednim ciśnieniem przy pomocy przepony. Wydychać należy całość zgromadzonego powietrza- to również bardzo ważne.
To tak w skrócie:):):)
nad oddechem trzeba pracować!!!!! :) Dobry, mocny oddech do podstawa sukcesu na instumencie dętym:)

Odpowiedź: oddychanie
WysÅ‚ano: 2008/10/26 12:01  #4
jarenty
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
DO PANA SEBASTIANA) O ile dobrze pamiętam.. ma Pan ustnik zrobiony na Pana zamówienie... jeśli sie nie mylę.. chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób określił Pan to czego Pan oczekuje od ustnika.. czy to było na podstawie paru ustników z których powstał jeden.. czy według swoich doświadczeń.. Czy może spędził Pan godziny na próbowaniu ustnika i poprawianiu go.. nie mam pojęcia.. Bardzo mnie to ciekawi więc jeśli znajdzie Pan chwilę proszę o odpowiedz.. Pozdrawiam.

WysÅ‚ano: 2008/10/26 20:51  #5
DrC4
Czasami coÅ› napiszÄ™
Informacje o użytkowniku
Dzieńdobry,
mała korekta o oddychaniu.
Tzw. przepona nie jest mięśniem. Zawiera tylko szczątkową ilość komórek mięśniowych, przez co nie ma żadnego udziału przy "sprężaniu" powietrza znajdującego się w płucach. Tylko dzęki pracy mięśni z okolic klatki piersiowej i pleców możemy oddychać.
Pozdrawiam,
DrC4

WysÅ‚ano: 2008/10/27 18:11  #6
NTligeNT
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
DrC4 napisał:
maÅ‚a korekta o oddychaniu.
Tzwprzepona nie jest mięśniemZawiera tylko szczÄ…tkowÄ… ilość komórek mięśniowych

Możesz podać źródło cytowanych wyżej informacji? Wikipedia prezentuje inny pogląd i nazywa przeponę mięśniem.

WysÅ‚ano: 2009/2/1 23:38  #7
calvert09
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
WITAM WSZYSTKICH.Z ODDECHEM JEST TAK,JAK ZE SPRZEGLEM W SAMOCHODZIE.NIE WAZNE CZY''WRZUCAMY JEDYNKE CZY DWOJKE''SPRZEGLO WCISKAMY ZAWSZE DO KONCA.WPROWADZENIE W NAWYK MASYWNEGO,LUZNEGO I ROWNOMIERNEGO WDECHU TO PODSTAWA.SILOWE WYDMUCHIWANIE JEST BLEDEM.NALEZY POWIETRZE WYPUSCIC.IM WIECEJ NABIERZEMY,TYM WIEKSZE POWSTAJE CISNIENIE-TAK JAK Z BALONEM..PROPONUJE SKUPIC SIE NA POCZATKU NA WDECHU.NALEZY''ZROBIC MIEJSCE''DLA MASY POWIETRZA KTORA,IM WIEKSZA TYM SZERSZE BRZMIENIE,NAWET PRZY GRZE PIANO.

WysÅ‚ano: 2009/2/8 17:12  #8
mandre
Wie co i jak
Informacje o użytkowniku
Przy grze na instrumentach dętych i śpiewaniu nie powinno być żadnego ciśnienia. Jedynym oporem są nasze wargi. A całość łatwo przedstawić za pomocą wykresu:

mały wdech -> mało powietrza -> mało wibracji -> mało dźwięku

Duży wdech -> Dużo powietrza -> Dużo wibracji -> DUŻO DŹWIĘKU

A o przeponie należy zapomnieć. Im mniej wiemy o oddychaniu tym nasz oddech jest bardziej naturalny.

Aaaa... i powietrza nie wolno pchać, ma ono samo wylatywać jak strzała z mocno naciągniętego łuku.

Polecam ćwiczenia Breathing Gym www.breathinggym.com

WysÅ‚ano: 2009/2/11 20:20  #9
coolman
Artysta
Informacje o użytkowniku
Witajcie drodzy forumowicze:)
Nie wiem jak to się stalo ale ominęły mnie poprzednie posty i nie wiedziałem , że istnieją:)
Teraz na nie wpadłem i najpierw odpowiem Jarentemu na temat ustnika..... ustnik dopasowywałem na podstawie moich doświadczeń i były zrobione 3 ustniki zanim trafiło na ten na którym gram a to pewnie nie ostatni:)jak widzisz to sprawa nieprosta....chyba równie dobrze jest zaufac sprawdzonym ustnikom seryjnym.

Jeżeli chodzi o "rewelacje" DRC4 oraz Mandre- nie zgadzam się ale szanuję Wasze podejście do sprawy.Jeżeli Wam pomaga myslenie w stylu "Przy grze na instrumentach dętych i śpiewaniu nie powinno być żadnego ciśnienia" oraz, że "przepona nie jest mięśniem" to gratuluję i tak trzymać:)szczególnie jeżeli Wam przyniosło to rezultaty.Jednak umieszczając tego typu porady wprowadzacie destrukcję... myślę, że lepiej będzie jak tak oryginalne teorie pozostaną w ćwiczeniówkach ich autorów.Nie każdemu takie myslenie pomaga.... byłbym jednak za tym,żeby za pomocą mięśnia przepony i kilku mięśni pleców czasami wytworzyć ciśnienie-szczególnie w wyższych rejestrach:) I nie chodzi tu o napinanie się a o swobodny ale czasem o zwiększonym ciśnieniu wydech.

WysÅ‚ano: 2009/6/10 0:08  #10
calvert09
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
JEZELI NABIERZEMY DUZO POWIETRZA TO PRZY WYPUSZCZANIU CISNNIENIE TWORZY SIE AUTOMATYCZNIE.NP.KULKA W SPIROMETRZE SIE NIE UNIESIE,JAK NIE BEDZIE CISNIENIA.RZECZYWISCIE,NIE WOLNO WYPYCHAC POWIETRZA LECZ''UWALNIAC''....

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...