PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:
1 Anonimowi

Warming up - umiejscowienie w czasie ćwiczenia
Wysłano: 2008/2/24 23:51 #1
Rech Znawca tematów... 
Grupa:
Zarejestrowani użytkownicy
Poziom: 6; EXP : 12 HP : 0 / 128 MP : 17 / 2200
|
Witam! Mam pytanie z zwiazku z ćwiczeniami warming up. Kiedy nalezy je ćwiczyć? z jednej strony pierwsze ćwiczenia (szczególnie te które nalezy grać na samym ustniku) są typowymi ćwiczeniami na rozgrywanie. z drugiej jednak sugeruje Pan granie ćwiczeń po kolei, bez przerywania ich innym programem (przynajmniej tak wywnioskowałem :) ) aż do zmęczenia. mam sporo programu do wyćwiczenia, którego nie jestem w stanie zagrać nawet w połowie kiedy gram "warming up". Z kolei jaki sens mają ćwiczenia ustnikowe kiedy jestem już dawno rozegrany? swoją drogą dobrze że ktoś wreszcie wydał takie ćwiczenia w których ważną rolę odgrywają przedęcia w całej skali instrumentu, a nie tylko te w górze, jak np. u Usova, czy Arbana. mówię tutaj o tych zupełnie niskich przedęciach. baaardzo rozwijają :) poza tym przy okazji jeszcze jedno pytanie. sporo ludzi mówi że dół trzeba grać na takim samym ustawieniu jak górę. ja grałem tak przez długi czas, jednak zauważyłem, że podświadomie lekko obniżam dolną szczękę jakbym chciał powiedzieć "ooo". wtedy dół lepiej mi brzmi i mogę grać dużo lepiej dźwięki pedałowe. teraz tradycyjne pytanie: czy tak wolno? :) pozdrawiam -Rafał, lat 18, OSM IIst. Wrocław :):)
|
|
|

Odpowiedź: Warming up - umiejscowienie w czasie ćwiczenia
Wysłano: 2008/10/17 23:20 #2
Miasto Zielonka
Grupa:
Poziom: 7; EXP : 15 HP : 0 / 153 MP : 22 / 2905
|
Witaj:) Jeżeli chodzi o ćwiczenia to masz rację, należy je grać najlepiej codziennie i do momentu kidy jesteś zmęczony.( jeżeli nie zagrałes wszystkich to nic sie nie stało)Odpocznij 1-2 godzinki i realizuj swój program.Stopniowo będziesz mógł grać co raz dłużej i dasz sobie rade z Warming Up oraz z innymi materiałami.Wiem jak to jest ponieważ był okres w moim ćwiczeniu kidy co dziennie zaczynając ćwiczenie grałem cały zestaw Warming Up. O ile pamiętam to zabierało jakieś 1,5 godziny.Teraz mam juz inny zestaw ale często powracam do tych wcześniejszych. Dlaczego ćwiczenia z ustnikiem traktowac jedynie jako rozgrywanie??? można je grać kiedykolwiek i traktowac jako ćwiczenia rozwijające mięśnie i poprawiające brzmienie. W moch ćwiczeniach umieściłem je na początku bo świetnie przygotowuja do nastepnych ćwiczeń ale jeżeli pod koniec dnia zechcesz poćwiczyć z ustnikiem to nie widze przeszkód:) Można jedynie odwrócić kolejnośc tak aby ćwiczenia zakończyć w dolnych rejestrach. Podkresle jeszcze raz- Warming Up to ćwiczenia fizyczne i należy do nich podchodzić jak do ćwiczeń sportowych. Należy budowac kondycje i formę. Tak jak z popularnymi- mam nadzieje- pompkami. Jeżeli ich nie ćwiczysz to może zrobisz 10 pierwszego dnia, drugiego może 12-20 a trzeciego może się zdarzyc że 5.... A po kilku tygodzniach codziennego pompowania może juz 50? I tak dalej- za rok robiąc po 100 pompek dziennie będziesz się dziwił jak to się działo że mogłes kiedyś robić tylko 10..... Spróbuj z trąbką:) powinno działać... pozdrawiam seb
|
|
|

Odpowiedź: Warming up - umiejscowienie w czasie ćwiczenia
Wysłano: 2008/10/17 23:30 #3
Miasto Zielonka
Grupa:
Poziom: 7; EXP : 15 HP : 0 / 153 MP : 22 / 2905
|
no tak... jeszcze dźwięki pedałowe:):):) Ustawienie zadęcia wizualnie troszkę sie zmienia ponieważ napięcie mięśni twarzy jest inne ale miejsce przyłożenia ustnika, kąt wdmuchiwania powietrza i co najważniejsze swobodny przepływ powietrza jest taki sam na dole jaki u góry.Jeżeli potrafisz płynnie przechodzić z dźwięków pedałowych w góre skali i z powrotem a kąt ustawienia instrumentu zmienia się nieznacznie to przwdopodobnie wszystko jest OK. Ciężko powiedzieć na odleglość bo najlepiej rozpoznaje się po brzmieniu. Jeżeli grasz Warming Up i jestes w stanie grać te ćwiczenia z dźwiękami pedałowymi to myslę , że wszystko jest OK.:) seb
|
|
|

|
Ostatnie posty
|
Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...
|
|