Odpowiedź: Szerokość wylotu powietrza - problem [ Coolman - forum artysty] - BRASSerwis.pl - Portal dęciaków
Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Nowe posty Nowe tematy Index Ogólne Trąbka Waltornia Puzon Tuba Warsztat Coolman

PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:   1 Anonimowi

Szerokość wylotu powietrza - problem
WysÅ‚ano: 2010/6/6 18:40  #1
nekhutsu
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Witam,

Na trąbce uczę się już piąty rok. Wnioskując z tego, iż instrument o niższym rejestrze mają większy ustnik, to do grania wyższych dźwięków potrzebny jest węższy wylot powietrza (chodzi o wargi), a do niższych dźwięków szerszy wylot. Gdy ułożę wargi wężej to górę gra mi się lekko, ale dół mam zamulony, zatłumiony, jakby coś przeszkadzało w graniu. Gdy ułożę je szerzej - dół gra mi się lekko, dźwięk jest w porządku, ale ciężko na tym ustawieniu grać górę. Wynika z tego, że podczas grania muszę płynnie zmieniać to ustawienie, ale tego nie umiem zbytnio. Co mam robić żeby na jednym ustawieniu dobrze mi się grało w całej skali ? Jeśli moja koncepcja jest błędna proszę o poprawienie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. :]

Narzêdzia PM Email PDF Bookmark Print Raport

Odpowiedź: Szerokość wylotu powietrza - problem
WysÅ‚ano: 2010/6/7 10:43  #2
Michas1007
Nowy gość
Informacje o użytkowniku
Proponuję ćwiczenie z ołówkiem na ruchliwość i wytrzymałość warg, jak wrócę do domu wrzucę te ćwiczenia na stronke lub na e-mail pośle

Odpowiedź: Szerokość wylotu powietrza - problem
WysÅ‚ano: 2010/6/8 20:13  #3
Adam
Moderator
Informacje o użytkowniku
Ołówek wzmocni jedynie mięśnie warg...
A same mięśnie to chyba troszkę za mało aby coś zagrać?

Poszukaj w swoim ułożeniu tzw. "sweet spot" miejsce (przyłożenie), na którym gra Ci się lekko, dźwięk na początku może nie być zbyt "okazały" ale z czasem się rozwinie. A poprzez regularne i sumienne ćwiczenie Z Głową ( a nie tylko z ołówkiem... ) wysoki rejestr też się pojawi.

[Wyszukiwanie zaawansowane]

Reklama

Kontakt

Napisz do nas

Ostatnie posty

Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...