Aktualności Artykuły Kalendarz Forum Ogłoszenia Biografie Katalog Nuty Video

Index Forum ogólne Forum trębaczy Forum waltornistów Forum puzonistów Forum tubistów Warsztat

Przeglądający wątek:   1 Anonimowi

Szerokość wylotu powietrza - problem
Nowy gość
Benutzerinformationen
Witam,

Na trąbce uczę się już piąty rok. Wnioskując z tego, iż instrument o niższym rejestrze mają większy ustnik, to do grania wyższych dźwięków potrzebny jest węższy wylot powietrza (chodzi o wargi), a do niższych dźwięków szerszy wylot. Gdy ułożę wargi wężej to górę gra mi się lekko, ale dół mam zamulony, zatłumiony, jakby coś przeszkadzało w graniu. Gdy ułożę je szerzej - dół gra mi się lekko, dźwięk jest w porządku, ale ciężko na tym ustawieniu grać górę. Wynika z tego, że podczas grania muszę płynnie zmieniać to ustawienie, ale tego nie umiem zbytnio. Co mam robić żeby na jednym ustawieniu dobrze mi się grało w całej skali ? Jeśli moja koncepcja jest błędna proszę o poprawienie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. :]

Wysłano: 6/6 18:40
Utwórz PDF z posta Drukuj Raport

Odpowiedź: Szerokość wylotu powietrza - problem
Nowy gość
Benutzerinformationen
Proponuję ćwiczenie z ołówkiem na ruchliwość i wytrzymałość warg, jak wrócę do domu wrzucę te ćwiczenia na stronke lub na e-mail pośle

Wysłano: 6/7 10:43

Odpowiedź: Szerokość wylotu powietrza - problem
Moderator
Benutzerinformationen
Ołówek wzmocni jedynie mięśnie warg...
A same mięśnie to chyba troszkę za mało aby coś zagrać?

Poszukaj w swoim ułożeniu tzw. "sweet spot" miejsce (przyłożenie), na którym gra Ci się lekko, dźwięk na początku może nie być zbyt "okazały" ale z czasem się rozwinie. A poprzez regularne i sumienne ćwiczenie Z Głową ( a nie tylko z ołówkiem... ) wysoki rejestr też się pojawi.

Wysłano: 6/8 20:13

Możesz przeglądać wątki.