PrzeglÄ…dajÄ…cy temat:
1 Anonimowi

Waltorniści w polskich orkiestrach
Wysłano: 2007/4/16 11:49 #1
Miasto Warszawa
Grupa:
Zarejestrowani użytkownicy
Poziom: 8; EXP : 23 HP : 0 / 180 MP : 28 / 2865
|
Ciekawi mnie wasza opinia o waltornistach w profesjonalnych orkiestrach - filharmoniach, operach itp. Znalazłem taki wykaz na stronie waltornia.pl http://www.waltornia.pl/index.php?opt ... gcategory&id=42&Itemid=98Osobiście uważam za bardzo dobrą sekcję z NOSPRU, Varsovii czy Filharmoni Narodowej, ale także cenię pojedynczych waltornistow z wielu innych orkiestr. Niestety poza tym uważam generalnie poziom za kiepski i niewystarczający do wykonania poematów strausa czy romantycznych symfonii typu mahler, bruckner. Moze ktos byl ostatnio w którejś z filharmoni i napisze cos na ten temat???
|
|
|

Re: Waltorniści w polskich orkiestrach
Wysłano: 2007/4/16 17:06 #2
tob Nowy gość 
Miasto Wieluń
Grupa:
Poziom: 2; EXP : 97 HP : 0 / 49 MP : 6 / 814
|
Witam! Nie jestem waltornista lecz trebaczem, ale 22 lutego bylem na koncercie w Filharmonii Krakowskiej na koncercie z cyklu"ars amanda". Oprocz trebacza(p. Mulaka) i puzonisty gral takze waltornista Mirosław Płoski. Wykonywał "Koncert na róg Es-dur KV 447" W.A.Mozarta. Zadziwila mnie lekkosc z jaka grał, kunszt oraz precyzyjne trafianie w dzwieki(nie kiksy jak u wielu waltornistow np. bylem na koncercie filharmoni sopockiej i sluchanie tamtych waltornistow bylo traumatycznym przezyciem:/)Pozdrawiam tobb
|
|
|

Odpowiedź: Waltorniści w polskich orkiestrach
Wysłano: 2008/9/21 10:20 #3
Miasto Koronowo
Grupa:
Poziom: 1; EXP : 21 HP : 0 / 5 MP : 1 / 53
|
Może nie tylko doświadczeni zawodowi, mogą pięknie grać? Jestem w młodzieżowej orkiestrze dętej, gram od roku. Nie gramy tak pięknie jak w filharmoni, ale mamy dopiero 3 lata. Zero zysków. Czysta przyjemność. I jak na 3 lata to uważam, że poprostu, za kilka lat, nasza muzyka będzie bardzo podobna, do tej, którą grają w filharmoni.
|
|
|

Odpowiedź: Waltorniści w polskich orkiestrach
Wysłano: 2009/10/11 23:32 #4
Miasto luebeck
Grupa:
Poziom: 1; EXP : 47 HP : 0 / 11 MP : 2 / 80
|
ogolnie uwazam ze waltornisi i wogole muzycy w polce to sa biedni zakompleksieni ludzie. i to atmosfera jaka stwarzaja wplywa potem na ich gre. ale to jest za duzo do tlumaczenia. to chyba ma cos wspolnego z Nasza Polska , nasza mentalnoscia. ogolnie jest to smutny obraz czlowieka.ale moze to sie zmieni. w mlodych nadzieja.
|
|
|

|
Ostatnie posty
|
Poszukuję nut na trąbkę do utworów, tego, a także innych zespołów ska- dysponuje ktoś z f...
Witam was wszystkich.Gram na trąbce 3 lata ale od tamtego roku na wakacjach mam pewną chęć po...
Zapraszamy do słuchania:http://www.myspace.com/576144665pozdrawiamy Silden Brass :)
Witam.Mam pewien spory problem.Okolo 2 miesięcy temu straciłem palca (wskazującego) co jak wie...
Od pewnego czasu mam pewien problem. Mianowicie gdy rozluźniam gardło na b i a dźwięk zaczyna...
29 stycznia, godz. 17.00, Gminny Ośrodek Kultury we Wręczycy WielkiejWykonawcy:- Dziecięco–M...
1. jak juz zostało wspomniane - rozgrywanie na samym ustniku2. zapytaj nauczyciela czy może cos...
Rada jest jedna: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Ale można sobie również trochę...
Witam szukam rogu sygnałowego używany w stroju b
Witam!Mam pewne pytanie odnośnie ust. Na puzonie gram 3 lata. Mimo, że gram w orkiestrze amator...
|
|