Być może i tej szkole ten festiwal jest przydatny jak ślepej kurze ziarno, ale z drugiej strony jeśli nie ma w Polsce żadnego Stowarzyszenia Trębaczy, to któż inny miałby taki festiwal zorganizować, jak nie jedna z placówek oświatowych. Być może i nikt na tej imprezie nie zarobi, ale przecież, w mojej ocenie, nie o to tutaj chodzi. Mam doswiadczenie w organizowaniu wielu imprez i wiem, że niestety w dzisiejszych czasach niczego porządnego bez zadnych nakładów nie uda się zrobić. W pieniądzach zazwyczaj tkwi sedno sprawy. Jednak można temu zaradzić! Trzeba tylko chcieć.. Jeśli ktokolwiek z organizatorów zechciałby sie pofatygować i znalazł sponsorów, to podejrzewam, że impreza ta miałaby zupełnie inny charakter i oprawę. Niestety Studencie masz wiele racji w tym co napisałeś. Nasza polska mentalność ogranicza się wyłącznie do spoglądania nie dalej niz poza czubek własnego nosa. Każdy by chciał aby wszystko było jak najlepsze ale jak przychodzi co do czego, to zazwyczaj zrzuca się odpowiedzialność na innych albo na brak kasy.. Tylko czy, takie zachowanie może być usprawiedliwieniem?? Myślę, że nie.. Jest wiele instytucji w Polsce,np banki, towarzystwa ubezpieczeniowe, itd., które chca wydawać i wydają pieniądze na tego typu imprezy-włącznie z wydaniem folderu informacyjnego oraz nawet stworzeniem strony na temat danej imprezy. Problem jednak w tym, że jesli ktoś z organizatorów nie zgłosi się sam do tych ludzi i ciekawie nie przedstawi im swego pomysłu, to wiele z imprez będzie miało podobną oprawę informacyjną jak ta w Kaliszu. Moim skromnym zdaniem, dopoki nie znajdzie się ktoś kto chciałby o to zadbac, to nadal wszystko będzie tak jak dotychczas. Być może się mylę i zbyt daleko w swoich dywagacjach się zagalopowałem, ale jesli ktoś ma inny pogląd w tej sprawie, to chetnie podejmę z nim polemikę 🙂