Witam.Ktoś kiedyś powiedział,że dobry kompozytor pisze dobre utwory,a znany kompozytor pisze całe życie jeden utwór i dlatego jest znany.Po tym czymś (czyli schemacie,przerabianym na milion sposobów)rozpoznajemy właśnie że to jest ten kompozytor,a nie inny.I Pan Rubik właśnie to robi,czyli pisze cały czas to samo w różnych wersjach,przeróbkach materiału stylistycznego.A jaka to jest muzyka?Taka jakiej oczekują ludzie którzy ją zamawiają.Po prostu gość jest w odpowiednim czasie i miejscu i dlatego ma sukces.A mistrzowie typu Penderecki,Górecki czy Kilar są mistrzami w swoim fachu,ale medialnie niedocenieni.I tutaj dochodzimy do sedna sprawy czyli wyedukowania muzycznego smaku społeczeństwa.Niestety jeszcze nam bardzo daleko do krajów bardziej rozwiniętych,gdzie społeczeństwo jest muzycznie tak dobrze wyedukowane ,że im się nie wciśnie byle czego.Tak samo u nas jest np. ze stratosferą,gdzie tzw.przeciętny słuchacz wogóle nie wie o co chodzi że trębacz gra tak wysoko to słuchaczowi wydaje się to normalne jak naciśnięcie klawisza na fortepianie.On nie wie ile trzeba w to pracy włożyć.Ja podałem tylko taki przykład które można mnożyć np.piękne brzmienie,technika itd.itp.Polski słuchacz tego nie doceni.Muzyka ma być fajna i tyle.to są mniej więcej wymagania polskiego przeciętnego słuchacza naszych efektów pracy(muzyków,kompozytorów itd.)Ale się rozpisałem.Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.